Spåra bättre!


Somliga hästar är svåra att få att spåra, d v s att bakbenen följer precis rakt bakom frambenens spår. Hanchen Ressle är A-tränare i dressyr och visar här en övning som hjälper hästen att spåra bättre.

På bilden kan du se hur kon­erna ställs upp så du får
» en linje utmed halva lång­sidan där du kan rida rakt fram eller öppna innan du rider in i volten
» en volt på mitten av långsidan
» en linje från mitten av långsidan mot kortsidan där du från volten kan rida rakt fram eller skänkelvikning

Du börjar med att rida i skritt och att rida rakt på linjerna innan du rider in i och när du lämnar volten. Kom i vänster varv. Runda konen på kortsidan vid C och rid rakt fram på långsidan. Rid in i volten och ut, rid rakt utmed linjen mot konen på motsatt kortsida, runda konen i höger varv och rid tillbaka rakt fram längs långsidan, rid in i volten igen.

För att få hästen att spåra
Rama in hästen med skänkeln och var på volten noga med att ytterskänkeln ligger väl intill hästens sida. Koncentrera dig på att forma hästen efter spåret.
På volten håller du blicken på nästa, eller till och med näst-nästa kon. På långsidan håller du blicken nästan bortom kortsidans slut.
Hanchen poängterar hur viktigt det är att fästa blicken en bit bort.
– Tittar du lite längre bort, i den riktning du avser att rida, suger du omedvetet med dig hästen dit, säger hon. Sänker du däremot blicken får du ju faktiskt själv svårt att styra rätt.

När du ridit vägen i skritt kan du gå över i trav. Fortfarande rakt på linjerna in i och ut ur volten. Fokusera på att hästen ska spåra, böja sig på det böjda spåret och gå rakt längs linjerna utmed långsidan. När du känner att detta fungerar, kan du börja med att flytta hästen lite sidvärts när du lämnar volten. Tänk på att fortfarande ha blicken fäst långt framför dig, så hästen känner vart ni är på väg. Runda konen och fortsätt rakt fram längs långsidan.
När övningen fungerar med sidvärtsrörelsen lägger du till att rida öppna längs långsidan innan du går in i volten. Börja redan i hörnet efter kortsidan, som om du skulle rida in i en volt. Tänk på att ha blicken fäst långt fram och att hästen fortfarande ska spåra på voltens böjda spår.

Källa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0