Mjukgörande övning

Den nu avlidne Major Anders Lindgren, har med sina unika metoder nått stor framgång både som ryttare och som instruktör. Han använde sig av koner – kanske har du hört namnet Konmannen – för att få ryttaren att navigera och för­bereda sin häst för hörn, vändningar och volter. Här följer en av alla hans övningar:

FÖRVÄND SKÄNKELVIKNING
Syfte med övningen:

Mjukgörande och för ökad koncentration samt för att föra in disciplin och navigering i ridningen. Introduktion av skänkel­vikning och sidvärtes rörelser. Förklarar dessutom hjälperna för halvhalt.
Övningen ska ridas i båda varven.

Förklaring
Innerskänkeln vid sadelgjorden flyttar bogen. Ytterskänkeln håller fram hästen och yttertygeln håller hästen rakriktad.
Spöet i innerhanden används – om nödvändigt – försiktigt på den inre bakdelen för att lära hästen att gå undan med bakbenet.
Båda tyglarna rör försiktigt på bettet för att hålla hästen avspänd och mjuk i nacken och halsen (axisleden), käkarna och munnen.

Observera
Börja träna i skritt. Då hästen lärt sig att utföra rörelsen i skritt kan den även utföras i trav.
Hästen måste belönas så fort han förstår eller utförandet förbättras: spontan belöning! Det betyder att man omedelbart avbryter skänkelvikningen och antingen rider rakt ut på spåret eller att man gör en ny serpentinbåge och fortsätter övningen.


Major Anders Lindgren har med sina unika metoder nått stor framgång inte minst själv, men även som instruktör för bland många andra, Kyra Kyrklund och Jens Fredricson. I hans bok, Dressyrskola, hittar du mängder av bra dressyrövningar.

Källa!


Kommentarer
Postat av: emilie

Vet du om det finns någon sida där man kanske kan köpa den boken? :)

2011-07-22 @ 14:44:23
URL: http://domryttarna.blogg.se/
Postat av: Julia K ( T E A M R Y T T A R N A )

Fin blogg! Ska vi följa varann via bloglovin? :)

2011-07-22 @ 15:18:13
URL: http://teamryttarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0